“III. Mustafa Han tahta çıktığı sırada dönemin iyi yetişmiş devlet adamlarından Koca Ragıp Paşa sadaret görevinde bulunuyordu. Mustafa han onu görevinde bıraktığı gibi devlet işlerinde düzenlemeler yapması yönünde her tür desteği sağladı. Böylece mali, askeri ve idari alanda pek çok hamleler gerçekleştirildi.

               Osmanlı Devleti topraklarında bulunan para cinslerinde birtakım karışıklıklar söz konusuydu. Şöyle ki; Venedik altınının, Osmanlı akçesinden daha kıymetli olduğu şayialarıyla Osmanlı altınının değeri düşürülmeye çalışılıyordu. Bu durumun düzeltilmesi için iki akçenin aynı değerde olduğu fermanla ilan edildi.” (Prof Dr Ahmet Şimşirgil, Kayı, VIII, Sf 34, Timaş Yayınları )

            Sayın Prof Dr Ahmet Şimşirgil Beyin “Kayı” Serisini hararetle tavsiye ederiz, çok anlamlı tesbitleri var. Keşke okullarda, özellikle lisede, üniversitelerin tarih, hukuk, siyasal bilgiler ve uluslararası ilişkiler bölümlerinde, hatta ilahiyatta hep okutulsa.  Alıntı yaptığımız kitap ve sayfasını belirttik: Dün benzer oyunlar yapılmış, ecdadımız birlik ve beraberlikle çalışarak yaşamak ve ayakta kalmak,  Türk-İslam Medeniyetini devam ettirmek başarısını bütün Dünyaya kanıtlamış.

              Yaşadığımız tarihsel önemi çok yüksek günlerin hatırlattıkları şudur ki; bu dövizle oynama ve benzeri oyunları inşallahü teala milletçe bertaraf edelim. Milletimize, güvenliğimize ve devletimize Cenab ı Allah zeval vermesin amin. Sayın okurlara saygılarımızla arz ederiz.

Yazan: Necati Güneş